Marjan van WiggenMarjan van Wiggen

Uitvaarten begeleiden, ik vind het ’t mooiste vak dat bestaat. Het is misschien wat vreemd om te zeggen, maar ik word blij van een goede uitvaart. Zomaar wat gedachten en gebeurtenissen die mij dagelijks inspiratie geven om uitvaartondernemer te zijn: Ik word blij als ik zie dat mensen afscheid hebben genomen op de manier die bij ze past. Ik word blij als een nabestaande, vlak voor de uitvaart, tegen me zegt: ‘Marjan, ik heb er zo’n zin in. We hebben er alles aan gedaan, laat het nu maar gebeuren.’ Het is toch prachtig als ze dat kunnen zeggen?

Ik ben blij dat ik samenwerk met zo’n goede drukker. Elke keer lukt het weer om een kaart te maken die bij de familie past en vaak wordt de kaart nog mooier dan ze zelf in gedachten hadden.

Ik schrik als een familie zegt dat het (klein)kind niet mee gaat. Ik word blij als ik daar het contact over aan kan gaan, dat het kind tóch meegaat en met z’n eigen emmertje met zand bij het graf van opa staat.

Ik word blij als mensen terugkijken op wat ik altijd zeg: ‘Als je mensen de tijd geeft, ontstaan er mooie dingen’. Achteraf is hun reactie altijd: ‘Nu begrijp ik wat je bedoelt!’.

Ik word blij als mensen veel dingen zelf hebben gedaan. Ze vertellen me naderhand dat ze het fijn vinden dat ik veel heb aangeboden, vooral die dingen waar ze zelf niet aan gedacht hebben.

Ik word blij van het leven en als het geleefde leven voel- en zichtbaar is in het afscheid.

Rienie BaltussenRienie Baltussen

Mijn naam is Rienie Baltussen, ik ben geboren in 1954 en ik woon samen met mijn partner in Huis ter Heide. Ik ben moeder van een dochter en een zoon en trotse oma van vier kleinkinderen.

Mijn werk als uitvaartbegeleidster doe ik met hart en ziel. Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Door met aandacht naar de nabestaanden te luisteren, er voor hen te zijn en af te stemmen op hun wensen geef ik samen met hen, vorm aan de uitvaart. Een waardig afscheid dat past bij hen en bij hun overleden dierbare.

De overledene wordt hiermee eer aangedaan. Het afscheid kan hiermee voor de nabestaanden een mooie aanzet worden voor het rouwproces, dat nodig is om de draad van het leven weer op te kunnen pakken.

Tineke VerkerkTineke Verkerk

Ik ben Tineke Verkerk-de Wit (1958), getrouwd en moeder van 3 volwassen zonen. Sinds 2007 assisteer ik Marjan rondom de uitvaart. Ik verricht  allerlei hand- en spandiensten en samen  zorgen we ervoor dat de uitvaart vlekkeloos verloopt. Marjan en ik zijn goed op elkaar ingespeeld, we hebben aan één blik genoeg. We vormen een sterk team en weten wat we van elkaar kunnen verwachten.

Ik vind het mooi dat we samen met de familie kijken wat ze nodig hebben om goed afscheid te nemen. We proberen de nabestaanden in hun kracht te zetten zodat ze zelf hun bijdrage kunnen leveren aan het afscheid. Daar gaat het toch om: dat nabestaanden ondanks het verdriet dankbaar en tevreden kunnen zijn met een mooi afscheid. Ik vind het fijn en bijzonder daar aan mee te mogen werken.